Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po...
fot. Tatiana Volgutova/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Grzyby

Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po obróbce termicznej i nie poddawać ich ponownemu podgrzewaniu. Te produkty z natury należą do ciężkostrawnych, a ich ponowne ogrzewanie może nasilać dolegliwości trawienne.

Dodatkowo po kolejnej obróbce termicznej grzyby wydzielają toksyczne związki, które wywołują niestrawność, ból brzucha oraz biegunki z domieszką krwi.

W niektórych badaniach zaobserwowano również, że jedzenie grzybów po ponownym podgrzewaniu może zaburzać rytm pracy serca.

Zobacz również

Matura z matematyki w Liceum Ogólnokształcącym numer I w Ostrowcu [ZDJĘCIA]

NOWE
Matura z matematyki w Liceum Ogólnokształcącym numer I w Ostrowcu [ZDJĘCIA]

Matura z matematyki w ostrowieckim THM-ie. Pisało ponad 100 osób [ZDJĘCIA]

NOWE
Matura z matematyki w ostrowieckim THM-ie. Pisało ponad 100 osób [ZDJĘCIA]

Polecamy

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Uwielbiasz spektakularne widoki? To musisz zobaczyć te klify w Polsce

Uwielbiasz spektakularne widoki? To musisz zobaczyć te klify w Polsce

Odmowa przyjęcia mandatu 2024. Kiedy można i czy warto skorzystać z takiej możliwości

Odmowa przyjęcia mandatu 2024. Kiedy można i czy warto skorzystać z takiej możliwości