Pisaliśmy, że Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny i publicysta, gościł Rzeszowie, gdzie spotykał się z restauratorami i winiarzami z całego Podkarpacia. Omawiali organizację 1. edycji Festiwalu Kulinarnego Karpaty na Widelcu, który ma się odbyć we wrześniu tego roku.
- Sama nazwa festiwalu Karpaty na widelcu zobowiązuje nas do tego, aby to w Rzeszowie zaistniała kuchnia z Ukrainy, Słowacji, Rumunii, Węgier a nawet z Bałkanów – mówił wówczas Robert Makłowicz. - Taki festiwal to idealne miejsce aby promować nie tylko restauracje ale też producentów regionalnych. Podkarpacie i całe Karpaty to przecież olbrzymia skarbnica smaków. Będziemy promować nasze „małe ojczyzny” i czerpać z nich pomysły pełnymi garściami. To jest naprawdę wielkie logistyczne przedsięwzięcie, które pokaże dorobek kulinarny całego regionu. Porządna impreza wymaga czasu, aby ją dobrze przygotować - tłumaczył przed rokiem w Rzeszowie.
Makłowicz podkreślał, że festiwal będzie składał się ze strefy gastronomicznej, która zlokalizowana będzie na scenie na rzeszowskim Rynku.
Restauracje, które zgłoszą chęć udziału w festiwalu, otrzymają za darmo produkty, z których przygotują menu festiwalowe.
- Każda restauracja może być jakimś konkretnym państwem, albo regionem - proponował Robert Makłowicz. - Festiwalowe potrawy będą wydawane na podstawie wcześniej kupionych bloczków, w jednorazowych naczyniach, niekoniecznie plastikowych.
Pieniądze uzyskane ze sprzedaży mogą być przeznaczone na jakiś konkretny cel. - We Wrocławiu są przeznaczane na potrzeby szkoły gastronomicznej, na kształcenie nowych adeptów kulinarnych - dopowiadał Makłowicz.
Teraz ruszył nabór wystawców chcących wziąć udział w Karpatach na Widelcu w Rzeszowie. Każdy wystawca będzie miał do zagospodarowania powierzchnię 3 x 3m. W wyjątkowych sytuacjach istnieje możliwość udostępnienia większej powierzchni, ale tylko wówczas, gdy będzie to wyjątkowo atrakcyjna oferta oraz warunki powierzchniowe na to pozwolą. Liczba miejsc jest ograniczona.
Zgłoszenia należy przesyłać w terminie 11 sierpnia do 5 września na adres [email protected].
Uwaga! Zgłoszenia wysłane po terminie, nie będą brane pod uwagę w procesie rekrutacyjnym. O przyjęciu wystawcy do uczestnictwa w jarmarku nie decyduje kolejność zgłoszeń!
Przypomnijmy. Festiwal kulinarny to wspólny pomysł Roberta Makłowicza i Konrada Fijołka, prezydenta Rzeszowa. Impreza inspirowana jest wrocławskim festiwalem „Europa na Widelcu”. Nowe podkarpackie kulinarne święto ma promować nie tylko prawdziwe karpackie smaki i kulturę naszego regionu, ale także sprowadzić do Rzeszowa turystów i wielbicieli dobrej kuchni.
Robert Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 r. w Krakowie. Pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Studiował prawo i historię. W 1998 r. został gospodarzem cyklu reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza.”
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?