Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ruszył nabór wystawców chcących wziąć udział w Karpatach na Widelcu w Rzeszowie

Beata Terczyńska
Karpaty na Widelcu to nowy festiwal kulinarny, który ma się odbyć w Rzeszowie pod okiem Roberta Makłowicza. Potrwa od 24 do 25 września.

Pisaliśmy, że Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny i publicysta, gościł Rzeszowie, gdzie spotykał się z restauratorami i winiarzami z całego Podkarpacia. Omawiali organizację 1. edycji Festiwalu Kulinarnego Karpaty na Widelcu, który ma się odbyć we wrześniu tego roku.

- Sama nazwa festiwalu Karpaty na widelcu zobowiązuje nas do tego, aby to w Rzeszowie zaistniała kuchnia z Ukrainy, Słowacji, Rumunii, Węgier a nawet z Bałkanów – mówił wówczas Robert Makłowicz. - Taki festiwal to idealne miejsce aby promować nie tylko restauracje ale też producentów regionalnych. Podkarpacie i całe Karpaty to przecież olbrzymia skarbnica smaków. Będziemy promować nasze „małe ojczyzny” i czerpać z nich pomysły pełnymi garściami. To jest naprawdę wielkie logistyczne przedsięwzięcie, które pokaże dorobek kulinarny całego regionu. Porządna impreza wymaga czasu, aby ją dobrze przygotować - tłumaczył przed rokiem w Rzeszowie.

Makłowicz podkreślał, że festiwal będzie składał się ze strefy gastronomicznej, która zlokalizowana będzie na scenie na rzeszowskim Rynku.

Restauracje, które zgłoszą chęć udziału w festiwalu, otrzymają za darmo produkty, z których przygotują menu festiwalowe.

- Każda restauracja może być jakimś konkretnym państwem, albo regionem - proponował Robert Makłowicz. - Festiwalowe potrawy będą wydawane na podstawie wcześniej kupionych bloczków, w jednorazowych naczyniach, niekoniecznie plastikowych.

Pieniądze uzyskane ze sprzedaży mogą być przeznaczone na jakiś konkretny cel. - We Wrocławiu są przeznaczane na potrzeby szkoły gastronomicznej, na kształcenie nowych adeptów kulinarnych - dopowiadał Makłowicz.

Teraz ruszył nabór wystawców chcących wziąć udział w Karpatach na Widelcu w Rzeszowie. Każdy wystawca będzie miał do zagospodarowania powierzchnię 3 x 3m. W wyjątkowych sytuacjach istnieje możliwość udostępnienia większej powierzchni, ale tylko wówczas, gdy będzie to wyjątkowo atrakcyjna oferta oraz warunki powierzchniowe na to pozwolą. Liczba miejsc jest ograniczona.

Zgłoszenia należy przesyłać w terminie 11 sierpnia do 5 września na adres [email protected].

Uwaga! Zgłoszenia wysłane po terminie, nie będą brane pod uwagę w procesie rekrutacyjnym. O przyjęciu wystawcy do uczestnictwa w jarmarku nie decyduje kolejność zgłoszeń!

Przypomnijmy. Festiwal kulinarny to wspólny pomysł Roberta Makłowicza i Konrada Fijołka, prezydenta Rzeszowa. Impreza inspirowana jest wrocławskim festiwalem „Europa na Widelcu”. Nowe podkarpackie kulinarne święto ma promować nie tylko prawdziwe karpackie smaki i kulturę naszego regionu, ale także sprowadzić do Rzeszowa turystów i wielbicieli dobrej kuchni.

Robert Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 r. w Krakowie. Pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Studiował prawo i historię. W 1998 r. został gospodarzem cyklu reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza.”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto