MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna surówka z młodej kapusty z koperkiem do obiadu. Do sosu dodaję nieoczywisty składnik. Oto soczysta, tania i smaczna przystawka

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowa surówka z młodej kapusty z aromatycznym koperkiem to prawdziwy kulinarny klasyk. Zazwyczaj robię ją ze startą marchewką, ale tym razem urozmaiciłam jej smak poszatkowaną papryką. Zachęcam cię, abyś sos zrobił bez majonezu. Do tej pysznej surówki z młodej kapusty użyj sosu musztardowego. Po prostu niebo w gębie!

W skrócie

Najlepsza surówka z białej młodej kapusty będzie pasować do kotletów mielonych, schabowych, a nawet do porcji placków ziemniaczanych. Prostą surówkę z młodej kapusty i koperku możesz także urozmaicić dodatkiem startego jabłka lub poszatkowanej kalarepki. Jeśli nie mam akurat pod ręką koperku, to do surówki dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki. W każdej z tych wersji powstaje sezonowy dodatek do domowego obiadu.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania surówki z młodej kapusty z koperkiem

Widok z góry na surówkę z młodej kapusty z koperkiem
Domowa surówka z młodej kapusty jest gotowa. Smacznego! Anna Daniluk

Surówka z młodej kapusty z koperkiem – prosty przepis na przystawkę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 100 g papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z koperkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku młodą kapustę umyj, przekrój na pół i poszatkuj na mandolinie na cienkie paski.
  2. Młodą kapustę posól i wymieszaj. Odstaw na parę minut, aby zmiękła.
  3. Następnie paprykę przekrój, wydrąż pestki i cienko poszatkuj na mandolinie.
  4. Czosnek obierz z łupin i ząbki poszatkuj na cienkie plasterki.
  5. Koperek umyj, odsącz i drobno posiekaj.
  6. Paprykę, czosnek i koperek dodaj do młodej kapusty
  7. W oddzielnej misce połącz olej rzepakowy, ocet jabłkowy i musztardę.
  8. Surówkę z młodej kapusty z koperkiem polej sosem musztardowym i dokładnie wymieszaj.
  9. Soczysta surówka z młodej kapusty, papryki i koperku jest gotowa do podania.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszna surówka z młodej kapusty z koperkiem do obiadu. Do sosu dodaję nieoczywisty składnik. Oto soczysta, tania i smaczna przystawka - Strona Kuchni

Wróć na brzozow.naszemiasto.pl Nasze Miasto