MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas...
fot. BrentBinghamPhotography.com/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Te składniki sprawią, że posiłek z pieczywem będzie niezdrowy i tuczący. Czym je zastąpić?

Najgorsze dodatki do kanapki. Wędliny

Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas czy pasztetów to łatwy wybór do kanapki, jednak to właśnie takie produkty decydują o tym, czy jest zdrowa. Niestety, różowy kolor wyrobów mięsnych pochodzi od azotynów, które przekształcają się w rakotwórcza nitrozaminy. To także źródło dużych dawek tłuszczu, soli i sodu oraz innych dodatków. Takie produkty są bardzo kaloryczne i zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, otyłości i niektórych typów nowotworów. Wybieraj mięso pieczone (najlepiej samodzielnie), a także ryby, ser i wyroby sojowe, np. tofu i tempeh, a także wędliny roślinne.

Zobacz również

Lotnisko Chopina z rekordem. Najlepszy wynik w historii stołecznego portu

NOWE
Lotnisko Chopina z rekordem. Najlepszy wynik w historii stołecznego portu

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w łódzkim

Plebiscyt MISTRZOWIE MOTORYZACJI. Znamy najlepszych w łódzkim

Polecamy

Urodziłaś się w tym dniu? Jesteś prawdziwą szczęściarą

Urodziłaś się w tym dniu? Jesteś prawdziwą szczęściarą

Wydałam 5 zł i już nie muszę przedłużać swoich paznokci. Od dzisiaj tipsom mówię NIE

TYLKO U NAS
Wydałam 5 zł i już nie muszę przedłużać swoich paznokci. Od dzisiaj tipsom mówię NIE

Leciutki suflet czekoladowy. Upiecz luksusowy deser na rodzinne spotkanie

HIT DNIA
Leciutki suflet czekoladowy. Upiecz luksusowy deser na rodzinne spotkanie