MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Spotkanie z Krzysztofem Baranowskim z cyklu „Opowieści z podróży”

NOWE
NASZ PATRONAT
Spotkanie z Krzysztofem Baranowskim z cyklu „Opowieści z podróży”

Kłamią, kontrolują i nie grzeszą wiernością. Mężczyźni o tych znakach są toksyczni

Kłamią, kontrolują i nie grzeszą wiernością. Mężczyźni o tych znakach są toksyczni

Polecamy

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody