MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa o zielonej barwie, zwłaszcza te liściaste, są...
fot. Charles Deluvio/Unsplash

Co na problemy z pamięcią i koncentracją? Te naturalne sposoby to kuracja odmładzająca dla mózgu. Tak pokonasz rozkojarzenie i zapominanie

Nie zaniedbuj zielonych warzyw

Warzywa o zielonej barwie, zwłaszcza te liściaste, są skarbnicą antyoksydacyjnego chlorofilu, który wspomaga detoksykację organizmu. Pod zielonym kolorem skrywają się jednak inne cenne przeciwutleniacze w postaci barwników karotenoidowych. Należy do nich luteina (obecna też m.in. w warzywach żółtych), która chroni przed starzeniem nie tylko narząd wzroku, ale też mózg. Wysoki poziom tego związku w organizmie wiązał się z funkcjonowaniem mózgu z podobną sprawnością, jak u osób młodych, o czym doniosło pismo „Frontiters in Aging Neuroscience”. Najwięcej korzystnych składników zawierają liście o ciemnozielonym zabarwieniu, takie jak np. spokrewniony z kapustą jarmuż. Aby polubić jego smak, wystarczy przygotować w piekarniku czipsy z liści: trzeba je dokładnie osuszyć (inaczej nie wyjdą chrupiące), spryskać lub natrzeć oliwą i dodać ulubione przyprawy.

Zobacz również

Jaruś wrócił do żony?!? Odmieniona Gosia zachwyca urodą!

HIT DNIA
Jaruś wrócił do żony?!? Odmieniona Gosia zachwyca urodą!

Tomasz Gorczyk został dyrektorem Akademii KSZO1929 Ostrowiec

Tomasz Gorczyk został dyrektorem Akademii KSZO1929 Ostrowiec

Polecamy

Chcesz zamieszkać nad morzem lub w górach? Szykuj się na spory wydatek

Chcesz zamieszkać nad morzem lub w górach? Szykuj się na spory wydatek

Lody dla ciebie i twojego psa. Zrobisz je nawet z 2 składników

TYLKO U NAS
Lody dla ciebie i twojego psa. Zrobisz je nawet z 2 składników

Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

HIT DNIA
Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne