Do turnieju, składającego się z dwóch etapów, przystąpili najlepsi uczniowie ze szkół, które kształcą w zawodzie cukiernika z Krosna, Jasła, Pilzna i Rzeszowa.
Uczestnicy w części teoretycznej odpowiadali na pytania z zakresu teoretycznej nauki zawodu. W części praktycznej, która odbywała się w cukierni „Jagusia”, musieli złożyć (z upieczonych wcześniej blatów ciasta) i udekorować tort okolicznościowy, ozdobić dziesięć ciasteczek bankietowych, wymodelować dziewięć figurek z marcepana oraz wykonać element dekoracyjny z karmelu lub czekolady. Na te zadania mieli pięć godzin.
Nad przebiegiem konkursu czuwała komisja składająca się z zawodowych cukierników, mistrzów tego fachu, nauczycieli i przedstawiciela kuratorium oświaty.
Tematem przewodnim tegorocznej, czternastej już, edycji konkursu była „Kraina dobranocek”. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty. Powstawały torty w kształcie telewizora z Rumcajsem, smerfowego lasu czy też pszczółki Mai, figurki smerfów, biedronek, Czerwonego Kapturka i wilka oraz innych bajkowych postaci.
– Młodzi cukiernicy mieli też okazję wykazać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu elementów dekoracyjnych z karmelu – podkreśla Ewa Starowiejska, dyrektor ZSP nr 2.
Cukiernik jak artysta
Szczególnie trudnym zadaniem okazało się lepienie figurek z marcepana, wymagające zdolności manualnych i wyczucia harmonii kolorów. Niełatwe było też wykonanie elementów dekoracyjnych z karmelu. Oceniany był wygląd poszczególnych prac. Komisja zwracała także uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji oraz sposób prezentacji prac.
I miejsce przyznano Barbarze Bartoń, uczennicy Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. II miejsce zajęła Justyna Zajdel z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie, a III – Monika Witek z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, puchary i (dzięki wsparciu sponsorów) cenne nagrody rzeczowe, a mistrzowie szkolący najlepszych uczniów – puchary. Dla Barbary Bartoń i Justyny Zajdel turniej w Krośnie stał się też przepustką do ogólnopolskiego konkursu młodych cukierników: zdobyte punkty kwalifikują je do udziału w finale, który odbędzie się we Wrocławiu.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?