MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. Ugotujesz raz rodzinie, a poprosi o powtórkę. Poznaj przepis na zupę jak od babci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach to prawdziwy wiosenny rarytas. Najczęściej gotuję go nie tylko na wędzonych żeberkach, ale dodaję też wieprzowinę z kością i boczku. W trakcie gotowania polecam dodać odrobinę kminku, który doda cennego aromatu i ułatwi trawienie. Poznaj przepis na domową zupę.

W skrócie

Pyszny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach to sycące i aromatyczne danie. Nie jedna babcia dodawała pod koniec gotowania startego ziemniaka, aby zagęścić zupę i nadać jej bardziej treściwą konsystencję. Poza tym doprawiam pożywny kapuśniak liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Pamiętaj, aby ograniczyć się do maksimum trzech listków. W przeciwnym razie zupa stanie się gorzka i nie będzie nikomu smakowała. Co więcej, to idealne sezonowe danie, które nie nadszarpnie domowego budżetu.

Widok z góry na kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach w brązowej misce, obok kromka chleba
Pyszny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach to idealna zupa na domowy obiad. 123rf.com/voltan1/zdjęcie ilustracyjne

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g białej kapusty,
  • 200 g wieprzowiny z kością,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • 50 g wędzonych żeberek,
  • 1 cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 bulwy selera,
  • 1 por,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1500 ml wody,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Może cię zainteresować:

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wlej wodę do dużego garnka. Posól i zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i mięso.
  2. Następnie młodą kapustę poszatkuj na mandolinie i dorzuć do garnka z gotującą się wieprzowiną z kością i żeberkami.
  3. Warzywa oczyść, obierz, pokrój na pół plasterki i dodaj go kapusty z mięsem.
  4. Boczek pokrój w kostkę, cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do gotującego się kapuśniaku z młodej kapusty na żeberkach.
  6. Dopraw kminkiem.
  7. Rozgrzej patelnię i wrzuć boczek, gdy zacznie skwierczeć, dodaj posiekaną cebulę i smaż do momentu zeszklenia.
  8. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę mąki pszennej.
  9. Na patelnię wlej chochelkę z wywarem, zamieszaj i wlej do zupy powstałą zasmażkę.
  10. Ząbki czosnku obierz z łupin, przeciśnij przez praskę do czosnku i dodaj do zupy.
  11. Kapuśniak z młodej kapusty dopraw do smaku solą i pieprzem.
  12. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Mam nadzieję, że ten tradycyjny przepis zachęci cię do zrobienia sycącej zupy na obiad.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. Ugotujesz raz rodzinie, a poprosi o powtórkę. Poznaj przepis na zupę jak od babci - Strona Kuchni

Wróć na brzozow.naszemiasto.pl Nasze Miasto